Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut; Ministerie van Verkeer en Waterstaat

 
Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot donderdag 19 juli 2018 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Het aandachtsgebied bevindt zich aanvankelijk aan de noordflank van een rug die zich uitstrekt van de Azoren via Bretagne naar Luxemburg. Aan de noordflank is er sprake van een zwakke westelijke stroming. In de loop van vandaag bouwt een apart centrum van hoge druk op net ten noord(west)en van ons land. Donderdag blijft dit centrum min of meer stationair. De stroming draait hierdoor geleidelijk via noord naar noordoost op donderdag.
MODELBEOORDELING:
In grote lijnen zijn de modellen consistent. Wel zien we de gebruikelijke verschillen tussen de modellen wat betreft de grenslaagbewolking, het algehele beeld is echter wel vergelijkbaar. Het lijkt erop dat de diverse modellen teveel niet-realistische lage bewolking/mist berekenen midden in het hoog. De neerslag in de EC en Hirlam uitvoer uit de Cu honoreren we niet, lijkt niet realistisch gezien de geringe dikte.
Aandachtspunten.
WIND:
Geen bijzonderheden. Wel de gebruikelijke thermische effecten, vooral op donderdag zijn deze wat meer uitgesproken.
BEWOLKING:
Overdag Cu, die in de noordelijke helft wat kan gaan uitspreiden onder de subsidentie-inversie. Daar is ook wat meer vocht aanwezig. In het westen mogelijk Cu opgelijnd langs een zeewindfront. De eventuele vorming van Sc/Ac in de nacht naar donderdag is een erg onzekere factor. Lijkt door uitstraling te ontstaan, mogelijk ook geholpen door een zwakke (hoogte)trog.
NEERSLAG:
Droog.
ZICHT:
Vanmorgen vroeg op meerdere plaatsen grondmist of een enkele mistbank in het noorden/midden/westen van het land. In de nacht naar donderdag gebeurt mogelijk op meer plaatsen in met name het noorden, midden en westen als gevolg van de iets vochtigere lucht. In het zuidoosten is de aangevoerde lucht over land en daardoor droger.
TEMPERATUUR:
Iets grotere dagelijkse gang dan in de modellen, dat geldt vooral voor Hirlam en EC.

Paraaf meteoroloog: buscher
Uitgifte: 18/07/2018 05.15 uur LT.

UitlegUitleg