Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut; Ministerie van Verkeer en Waterstaat

 
Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot zondag 18 maart 2018 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een NW-ZO georienteerde gordel van lage druk van Groenland naar de Golf van Biskaje neemt in betekenis af terwijl een krachtig hoog boven Scandinavie ligt en wat zuidwaarts beweegt. Een koufront boven het zuiden van het land trekt zuidwaarts en verlaat in de ochtend het land, waarna het hele land in de van oorsprong continentaal arctische lucht terecht komt. Een hoogtetrog trekt vannacht en in de ochtend noord van de Wadden langs, waarbij zich een hoogtelaag afsnoert. De PVA van dit systeem heeft enige interactie met de frontale zone, waardoor deze acuteel wat activeert. Op zondag verplaatst het hoog zich richting de Shetlandeilanden.
MODELBEOORDELING:
Wat betreft de neerslag hebben de modellen de actualiteit redelijk te pakken. Het bandje met sneeuw (koufront) zit in alle modellen, alle modellen laten ook enige activatie boven het zuiden zien in de tweede helft van de nacht, maar in alle modellen blijven de intensiteiten ook onder de 0,5 mm/uur. Wel enige detailverschillen in hoe lang de lichte sneeuwval aanhoudt. De neerslag valt allemaal als sneeuw. Accumulaties zeer beperkt; modellen komen tot maximaal 1-3 cm, gezien de activatie lijkt 1-2 cm op enkele plekken haalbaar. Aandachtpunt zijn buien die vanaf de Oostzee het noorden van Duitsland in trekken. Zitten niet in de modellen, zouden ons niet moeten bereiken. Maar wanneer de dagelijkse gang gaat meewerken, is dit wel iets om te bewaken. Actueel nog wat ST boven het zuiden van Limburg, wordt door de Harmonies goed beschreven. Een ander aandachtspunt is de wind, modellen beschrijven deze redelijk eenduidig. Hirlam komt het meest zuidelijk met de zware windstoten boven het noorden in de middag.
Aandachtspunten.
WIND:
Kustseinen voor 7-8 Bft uit een oostelijke richting. Vannacht daarbij in het Waddengebied zware windstoten rond 80 km/uur. Zaterdag overdag, worden de gele waarschuwingscriteria voor zware windstoten in het noorden gehaald met zware windstoten van 80-90 km/uur. Hierbij speelt ook een thermisch effect mee vanwege de instraling van de zon boven het noorden van het land. Voor de noordelijke kustdistricten is er buitengaats een kleine kans op oosterstorm. Harmonie komt met een 9 Bft, ook Hirlam komt hier dichtbij (40 kt). Zondag nog steeds een stevige wind, dan zware windstoten in het Waddengebied en boven het IJsselmeer, maar niet meer voldoende voor een waarschuwing.
BEWOLKING:
Veel frontale en SC bewolking, in het zuiden van Limburg eerst nog stratus. Dit tot in de ochtend een aandachtspunt. Overdag blijft er in het midden en zuiden veel frontale bewolking aanwezig vanaf Sc-niveau en hoger. In het noorden komen er ook opklaringen het land binnen, die zich in de nacht naar zondag verder zuidwaarts uitbreiden. Op zondag flinke opklaringen. In de noordelijke helft van de FIR boven de Noordzee zie we geleidelijk steeds meer Cu en overdag Cu / ondiepe Cb met toppen tot ca. 9000 vt.
NEERSLAG:
Nabij het koufront lichte sneeuw, actueel activerend. Ook ten noorden van het koufront ontstaat een licht sneeuwgebied. Dit wordt door de modellen gemist; neerslagintensiteiten zijn klein, maar de sneeuw bereikt wel de grond. Dit kan de komende uren nog doorgaan. Actiefste sneeuwgebied zit bij de frontale zone boven het zuiden van het land. Modellen berekenen hier tot aan het einde van de ochtend lichte sneeuwval op. Dit kan enige accumulatie geven, modellen komen met een strook 1-3 cm van ZH/Zeeland naar het noorden van Limburg, Harmonie36 heeft zelfs een gebiedje met meer dan 5 cm (maar is altijd erg fors). Ziet er al met al wel iets intensiever uit dan het in de vorige runs zat. We gaan uit van 1-3 cm in het zuid van de grote rivieren, ten noorden daarvan een wit laagje. Het noorden blijft droog, hoewel voor het uiterste noordoosten eventuele Oostzee buien wel een aandachtspunt zijn. De modellen laten deze allemaal noord van de Wadden langsgaan.
ZICHT:
Goede zichten, in (lichte) sneeuwval (of een sneeuwbui boven zee) (soms) matig tot slecht zicht.
TEMPERATUUR:
Kou wint nu terrein, vannacht minimum van -1 tot -4 graden, de Harmonies lijken iets te koud in deze luchtsoort. mogelijk dat de windchill hierdoor ook een graadje te laag uitkomt in het model. Voor vanochtend betekent dit gevoelstemperaturen van -8 tot lokaal -13C. Het zal er zaterdag om spannen of de temperatuur in de middag boven nul komt. Tgevoel dan rond -8 graden. Vooral in het uiterste zuidoosten en in het noordwesten lijkt het net boven nul te komen, maar in de rest van het land waarschijnlijk op de meeste plaatsen net niet. Voor deze tijd van het jaar zeer uitzonderlijk. In de nacht naar zondag -3 tot -6 graden. T gevoel dan -10 tot -15 graden. Zondag overdag opnieuw rond 0.

Paraaf meteoroloog: berge
Uitgifte: 17/03/2018 04.08 uur LT.

UitlegUitleg