Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut; Ministerie van Verkeer en Waterstaat

 
Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot maandag 19 november 2018 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Aan de zuid(west)flank van een hogedrukgebied boven ScandinaviŽ voert een noordoostelijke stroming continentale lucht aan. Bij en achter een NW-ZO georienteerde occlusie boven Denemarken bevindt zich vochtige lucht. Deze occlusie komt langzaam naderbij en trekt vanavond en in de nacht naar maandag zuidwestwaarts over de FIR. In de bovenlucht is de stroming aanvankelijk ook sterk anticyclonaal, echter in de loop van maandag wordt deze geleidelijk cyclonaal op nadering van een hoogtetrog die in de avond van oost naar west over de FIR zal trekken.
MODELBEOORDELING:
Synoptisch gezien lijken de verschillen klein. Er zijn echter wel twee punten van onzekerheid; de bewolking bij en achter de occlusie en de neerslaghoeveelheden en neerslagsoort op maandag. Alle modellen laten de eerste bewolking rond 16-17 UTC het uiterste noordoosten van het land bereiken, in H36 is dit stratus of lage SC, in de andere modellen eigenlijk alleen SC. Voorlopig gaan we uit van een middenweg, met lage SC en een (kleine) kans op stratus. Naarmate deze wolkenvelden in de loop van de avond en vooral de nacht naar maandag verder zuidwaarts trekken, zien we de stratuskans in alle modellen vooral boven het zuiden sterk toenemen, hetgeen logisch lijkt gezien de sterke afkoeling die daar nog optreed voor het binnenlopen van de bewolking. Daarnaast staat er redelijk wat wind/stroming en blijft er menging plaatsvinden. H36 breidt de stratus uit over het hele land, hetgeen ons momenteel te pessimistisch lijkt. Maandag overdag in alle modellen weer oplopende condities. Alle modellen komen verder met een zwak neerslagsignaal bij/achter de occlusie, in de vorm van lichte (mot)regen. Maandag overdag een geleidelijk toenemende neerslagkans maar bij zeer geringe hoeveelheden, geleidelijk ook enigszins convectief van aard op nadering van de hoogtetrog. De verschillen in het neerslagbeeld tussen de modellen zijn echter groot. Met de geleidekijk afkoelende bovenluchten lijkt daarnaast de kans op winterse neerslag in de loop van maandagmiddag en -avond van het zuidoosten uit toe te nemen, met in de HIR-NESO al een duidelijk signaal voor natte sneeuw. De andere modellen lijken trager.
Aandachtspunten.
WIND:
Vrij strakke oost- noordoostenwind, matig boven land en vrij krachtig aan zee en boven het IJsselmeer. In de loop van de dag een toename naar 6 Bft in alle kustdistricten. Harmonie40 geeft zelfs een 7 Bft op de zuidelijke Noordzee in de nacht naar maandag. Maandag overdag in alle modellen een verdere toename naar 7 Bft.
BEWOLKING:
Vooral in de noordelijke helft enkele velden cirrus bewolking. Later vandaag, bij en achter de occlusie vanuit het noordoosten, velden SC en lokaal kans op stratus, zie ook modelbeoordeling.
NEERSLAG:
Alle modellen berekenen bij en achter de occlusie wat lichte motregen uit SC- en stratusbewolking. Voorlopig gaan we echter niet uit van aanvriezende neerslag, aangezien door de toenemende bewolking de wegdektemperaturen al boven het vriespunt zijn gekomen voordat de eerste noemenswaardige neerslag de grond zal bereiken. Dit is ook te zien is in het gladheidsmodel. Zie verder ook de modelbeoordeling. We gaan uit van wat lichte (mot)regen, geleidelijk ook af en toe wat regen of een lichte regenbui op maandag, tegen het einde van de dag mogelijk met een vlok natte sneeuw.
ZICHT:
Goed, vanavond voorafgaand aan de occlusie mogelijk matig. Achter de occlusie zou het nevelig kunnen worden, hoewel er wel een overwegend matige wind blijft staan. Bovendien kan in motregen het zicht terug lopen.
TEMPERATUUR:
Vannacht zorgt de bewolking van de occlusie ervoor dat de temperaturen in het noorden niet onder nul komen. Voor de occlusie uit kunnen de temperaturen boven het zuiden nog (net) onder nul zakken.

Paraaf meteoroloog: wijs
Uitgifte: 18/11/2018 11.28 uur LT.

UitlegUitleg