Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut; Ministerie van Verkeer en Waterstaat

 
Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot zondag 17 december 2017 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een sturend laag boven de Baltische Zee houdt boven het aandachtsgebied een noordwestelijke stroming van polaire lucht in stand. Een goed doorstroomde rug van hoge druk boven Ierland trekt oostwaarts en passeert ons land gedurende zondagochtend en -middag waarna de stroming zuidwestelijk wordt. Zondagavond bereikt een occluderend frontaal systeem het westen van het land, trekt oostwaarts en verlaat het oosten maandag vroeg in de ochtend. Na passage wordt de stroming wederom noordwestelijk. Een rug bereikt ons vervolgens in de nacht naar dinsdag.
MODELBEOORDELING:
Verschillen tussen de modellen doen zich voor in de grenslaag. In het zuidoosten van het land zou zich stratus kunnen vormen komende nacht. Op welke schaal dit gebeurt is nog niet geheel duidelijk; Har36 doet dit voor geheel Limburg en al vrij vroeg in de avond. Overige modellen zijn wat later. Gezien de actualiteit lijkt Har 36 wel wat te enthousiast. Verder is vooral in Hirlam een duidelijk mistsignaal te zien in het oosten van het land, het is mogelijk maar met een vrij forse geowind lijken nevel en (lokale) ST waarschijnlijker. Een en ander heeft wel enige invloed op gladheidsperikelen komende nacht. De kans op gladheid is in het gehele land aanwezig; alle modellen laten de temperaturen grootschalig onder nul komen, alleen in Limburg lijkt de kans wat kleiner wegens de ST. Verder kan er vanaf morgenavond in het uiterste oosten op het occluderende frontale systeem kortstondig sprake zijn van (natte) sneeuw; profielen liggen nabij de 0 graden.
Aandachtspunten.
WIND:
Momenteel 6 Bft in de kustdistricten. Tevens bij buien windstoten rond 35 kn. Wegens de naderende rug neemt de wind vanaf vanavond geleidelijk af. Na passage van de rugas neemt de wind weer toe naar 6-7 Bft in de kustdistricten om vervolgens na passage van de occlusie weer af te nemen.
BEWOLKING:
Enkele Cb's met toppen rond FL150. Vanavond en komende nacht in de oostelijke helft kans op ST. Ook zondagavond en in de nacht naar maandag grotere kans op ST nabij het front.
NEERSLAG:
Buien, lokaal met korrelhagel en natte sneeuw. Er is een kleine kans op onweer. In de loop van de avond en nacht wegens de naderende rug geleidelijk afnemende buiigheid die zich ook steeds meer beperkt tot de kustprovincies. Vanavond, vannacht en morgenochtend kunnen de buien lokaal voor gladheid zorgen. Zondagmiddag is het grotendeels droog. Op nadering van het frontale systeem regen, in de nacht naar maandag is in het uiterste oosten kortstondig (natte) sneeuw mogelijk (indicatie temps, NESO). Ook dit zou voor lokale gladheid in het uiterste oosten kunnen zorgen.
ZICHT:
In buien matige, mogelijk slechte zichten. Vanavond en komende nacht in de oostelijk helft kans op nevel en een kleine kans op mist. Ook zondagavond en in de nacht naar maandag matige zichtwaarden op passage van het frontale systeem, in eventuele (natte) sneeuw lopen zichtwaarden nog verder terug.
TEMPERATUUR:
Landinwaarts laten de modellen de temperatuur komende nacht grootschalig teruglopen naar enkele graden onder nul. Mogelijke ST in het zuidoosten kan de daling iets temperen. Er is daardoor dus kans op gladheid. Morgenavond dalen de wegdektemperaturen wegens toenemende bewolking maar zeer beperkt.

Paraaf meteoroloog: schaikm
Uitgifte: 16/12/2017 16.47 uur LT.

UitlegUitleg