Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut; Ministerie van Verkeer en Waterstaat

 
Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot zondag 27 mei 2018 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een hoog boven Noord-Europa houdt boven het aandachtsgebied een oostelijke stroming in stand die warme continentale lucht aanvoert. Daarbij is de lucht in het (uiterste) zuiden duidelijk vochtiger dan in het noorden. Een vlak lagedrukgebied boven het westen van Frankrijk trekt langzaam noordwaarts en breidt zich morgen overdag geleidelijk uit tot boven de zuidelijke helft van het land. In dit lagedrukgebied bevindt zich vochtigere lucht (waterinhoud 30-35 mm). In de loop van morgenmiddag ontstaat er bij dit thermische laag een vore boven het uiterste zuiden. Op 850 hPa zien we daarnaast een band met wat hogere thetaw-waarden boven het uiterste noorden van Frankrijk die vannacht en morgen overdag geleidelijk noordwaarts zal trekken en morgenavond boven de zuidelijke helft stil komt te liggen. Hier zit ook wat (potentiŽle) middelbare onstabiliteit op, actueel al zichtbaar op de satellietbeelden. Op grotere hoogte bevindt ons land zich gedurende de hele periode in of dichtbij een zadelgebied, waarbij de stroming op hoogte vrijwel continue anticyclonaal blijft.
MODELBEOORDELING:
Convectieve neerslag blijft gedurende de hele periode een punt van onzekerheid. Actueel zien we buiige regen uit de middelbare onstabiliteit bij de band met hogere thetaw-waarden boven het uiterste noorden van Frankrijk. HIR pakt dit signaal wel op maar laat het de komende uren uitdoven boven BelgiŽ, de andere modellen houden het sowieso droog. Wel laten HIR en H36 in de loop van de nacht in in de eerste helft van de ochtend een signaal zien boven het zuidwesten van de FIR, dit lijkt realistisch en is opgenomen in de verwachtingen. Morgenmiddag zien we in alle modellen een duidelijk signaal voor convectie in het (uiterste) zuiden en zuidoosten van het land, in ieder geval deels vanaf de grond. Dit lijkt met name in de Harmonies duidelijk gebonden te zijn aan de vore in het langzaam noordwaarts trekkende thermische laag, die waarschijnlijk ergens boven het (uiterste) zuiden zal komen te liggen morgenmiddag. In HIR en EC lijkt de convectie toch hoofdzakelijk vanaf middelbaar niveau te moeten ontstaan nabij de thetaw-band (ontbreken dynamische trigger en te droog) terwijl de buien in de Harmonies bij de vore ook duidelijk vanaf de grond kunnen ontstaan. Daarom gaan we voor morgenmiddag en -avond uit van buien vanaf middelbaar niveau boven het zuiden en zuidoosten van het land, waarbij er in het (uiterste) zuiden kans is op een veel forsere pulse cel vanaf de grond, mogelijk met hagel, windstoten en lokaal veel neerslag in korte tijd. In de nacht naar maandag hebben de Harmonies en HIR een duidelijk indicatie voor het binnenlopen van buienrestanten vanuit BelgiŽ/Frankrijk in het zuidwesten en zuiden van het land. Maandagmiddag en -avond lijkt dan een herhaling van zetten te worden met oplevende buienactiviteit in alle modellen boven de zuidelijke helft onder invloed van het thermische laag.
Aandachtspunten.
WIND:
Geen seinen. Aandachtspunt zijn eventuele windstoten bij de buien van zondag. Water loading maar ook verdampingsafkoeling speelt een rol, neerwaarts impulstransport nauwelijks met maximaal 10-15 kt in de onderste 3 km. H36 komt met windstoten tot 35 kn, H40 tot 40 kn, we gaan voorlopig uit van windstoten tot 35 kn.
BEWOLKING:
Bij de thetaw-band en vanaf morgenmiddag gedurende de hele periode boven het zuiden en midden velden middelbare bewolking met daarbij kans op ingebedde CB's met toppen tot maximaal FL330. Bij buien morgenmiddag/avond vanaf de grond CB's met toppen tot FL370, mogelijk doorschietend tot FL400, maandag vergelijkbaar.
NEERSLAG:
Zie ook de modelbeoordeling; vanavond houden we het voorlopig droog, vannacht en morgenochtend vroeg kans op een bui of wat buiige regen in het zuidwesten van de FIR. De kans op onweer daarbij lijkt klein. Morgenmiddag dus (onweers)buien in het zuiden en zuidoosten, waarbij de zwaarste bij de vore boven het uiterste zuid(oost)en worden verwacht. CAPE-waarden daarbij rond de 1500 J/kg, in het uiterste zuiden 1500-2000 J/kg. De schering is echter beperkt met 10-15 kn dus het zal voornamelijk om pulse-buien gaan die mogelijk geleidelijk iets meer gaan clusteren (door het creŽren van eigen dynamiek). De CAPE*Shear bereikt waarden van rond de 45. PW in deze luchtsoort kan oplopen tot 30-35 mm. De treksnelheid is laag, maar de levensduur is ook beperkt. Toch lijken lokale accumulaties van 30-40 mm/h realistisch. Ook hagel is mogelijk als lijkt de kans op echt grote hagel klein. Verder ook veel onweer. Waar de buien niet vanaf de grond ontstaan zal het vanaf middelbaar niveau gaan en zijn de fenomenen een stuk minder zwaar, dit zal elders in het zuiden, zuidoosten en mogelijk midden het geval zijn. Maandag overdag zien we eenzelfde beeld. In de nacht naar maandag vooral in het zuidwesten en zuiden mogelijk restanten van buien vanuit Frankrijk en BelgiŽ, mogelijk nog met onweer.
ZICHT:
Goed. In buien matig, lokaal slecht. H36 komt in de nacht naar maandag met een mistveld boven de Noordzee, echter gezien de niet hoger wordende dauwpunten en weinig afnemende wind geloven we hier voorlopig nog niet in.
TEMPERATUUR:
Morgen Tx vergelijkbaar met vandaag; van ruim 20įC in het noordelijk kustgebied tot 28įC, lokaal 29įC verder landinwaarts. Maandag opnieuw vergelijkbaar. In de nachten 14-18įC, het koelst in het noordoosten.

Paraaf meteoroloog: wijs
Uitgifte: 26/05/2018 18.58 uur LT.

UitlegUitleg